Pati dostu koltuk seçimi

Patili dostlarımız sadece evcil hayvanlarımız değil, ailemizin değerli üyeleridir.

Bize koşulsuz sevgi ve eğlence sunan bu minik dostlarımızı her an yanımızda görmek isteriz. Fakat, koltuklarımız gibi büyük ve pahalı mobilyalarımızın zarar görmesini de istemeyiz.

Bu yazıda, patili dostların için en uygun kumaş türlerini inceleyeceğiz. Ayrıca, koltuğunu gelecekte nasıl koruyabileceğini de anlatacağız.

Pati dostu kumaş nedir?

Pati dostu kumaşlar, kedilerin ve köpeklerin pençeleriyle kolayca zarar veremeyeceği ve daha rahat temizlenebilen kumaş türleridir. Dokuma tekniklerine ve kullanılan ipliklere göre farklı özelliklere sahiplerdir. 

Aklında bulunsun! Bazı kumaşlar, evcil hayvanlara karşı daha dayanıklı olsalar bile, ne yazık ki hiçbir kumaş çizilmeye ya da yırtılmaya tamamen garanti sağlayamaz.

Hangi kumaşlar evcil hayvanlı evler için uygundur?

Koltuklarında uygulanabilecek kumaşların özelliklerini inceleyerek, evin ve patili dostun için en doğru seçimi yapabilirsin. Koltuklarda kullanılan kumaşları iki farklı kategoride inceleyebiliriz: kumaşın dokuma sıklığı ve malzemesi.

Sık dokulu ve sentetik içerikli kumaşlar

Tahmin edebileceğin gibi, sık dokular tırnakların içeriye geçmesini zorlaştıran bir yüzeye sahiptir. Geniş gözenekli kumaşlarla karşılaştırıldığında, patilere ve tırnaklara karşı daha fazla koruma sağlarlar. Patilerin yüzeye geçmesi ya da eşelenmesi zordur.

Sentetik içerikler ise, doğal materyallere göre daha dirençli ve daha kolay temizlenebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çamurlu patilerde ya da küçük kazalarda aksiyon almak ve koltuğunu temiz tutmak daha kolay olacaktır. Bu özelliklerdeki kumaşlar, patili dostlara sahip evler için daha doğru seçimlerdir.

Tavsiye! Kadife ve tay tüyü gibi kumaşlar sık dokuludur ve sentetik içeriklere sahiptir. Bunlar gibi yüksek havlı kumaşlar üzerlerinde tüy tutabilir, fakat bir o kadar da kolay temizlenir. Tüyleri temizlemek için yapışkanlı rulo yeterlidir!

Geniş dokulu ve doğal içerikli kumaşlar

Geniş dokulu ve doğal içerikli kumaşlar, evcil hayvan sahiplerinin uzak durması gereken kumaşlar listesinde baş sırayı alır. Bu kumaşların büyük gözenekleri içerisine evcil hayvanın tırnakları kolayca girebilir, kumaş aşınabilir ya da iplikleri çekilebilir.

Geniş gözenekli olmasa bile, seçtiğin kumaş doğal içerikliyse dikkatli olmanda fayda var. Doğal içerikler, kolayca yıpranabilen hassas yüzeylere sahiptir.

Patili dostunun tırmalama ya da eşeleme gibi bir alışkanlığı varsa, bu tür kumaşlarla kaplı koltuklar evcil hayvanının yeni oyun alanı olabilir.

Uzak dur! Doğal doku ve bukle gibi doğal içerikli ya da geniş gözenekli kumaşlardan uzak durmalısın. Kumaşların özelliklerini incelerken dikkatli olmalısın, keten sentetik içeriklerle üretilse bile, geniş gözeneklidir. 

Evcil hayvanlı evler için koltuk temizlik yöntemleri

Patili dostların olduğu evlerde temizlik konusuna biraz daha özen göstermek gerekiyor. Peki, nelere dikkat etmelisin?

  • Günlük ya da haftalık rutin temizlikler için, koltuğunu süpürmen ve yastıklarını kabartman yeterlidir. Koltuğunun üstündeki tüyler ve diğer kırıntılar için fırçasız süpürge başlıklarını ya da yapışkan ruloları kullanabilirsin. Tabii ki, eğer patili dostun uzun tüylüyse, düzenli olarak evcil hayvanını taramalısın. Bu sayede tüylerin keçeleşip, dostunu rahatsız etmesini önleyebilirsin.
  • Eğer bir kaza meydana gelirse, öncelikle koltuğunun üzerinden maddeleri almalı ya da kağıt havluyla fazla sıvının emilmesini sağlamalısın. Beyaz sabun ve pamuklu bir bezle alanı sildikten sonra, camları açıp minderlerini kurutmalısın. Leke ya da koku geçene kadar bu süreci tekrarlamalısın.

Daha fazla ayrıntılı bilgi için, kadife koltuk temizliği hakkında yazdığımız rehberimize buradan ulaşabilirsin.

  • Eğer patili dostun koltuğuna geri dönülemez bir zarar verdiyse, koltuklarını aldığın markaya ulaşıp yeni kılıf ya da minder temin edebilirsin.

Tavsiye! Carle’ın tamamen değiştirilebilir kılıfları ile, koltuklarını kontrol altına almak çok kolay!

Evcil hayvanım neden mobilyalarıma zarar veriyor?

Kedinin ya da köpeğinin mobilyalarına saldırmasının birçok nedeni olabilir. Doğru yaklaşımlarla, eşyalarının ve koltuklarının kullanım süresini uzatabilirsin.

Köpekler, evde yalnız kaldıkları veya sıkıldıkları için mobilyalarını eşeleyebilirler. Kedilerde ise durum farklıdır. Kediler, tırnaklarını sivriltmek ve bölgelerini işaretlemek için mobilyalarını çizebilirler. Aynı zamanda, hareketlerinin sebebi köpekler gibi sıkılmak ya da seni özlemek de olabilir. :)

Ne yapmalısın?

Düzenli bakım

Patili dostunun bakımını aksatmamalısın. Gerektiğinde tırnaklarını kesmeli ve tüylerini taramalısın.

Koltuk örtüsü

Koltukların kolayca zarar görebilecek bir dokudaysa ya da ekstra bir koruma arıyorsan, koltuk örtülerini tercih edebilirsin.

Tırmalama tahtası ve oyuncaklar

Kedine bir tırmalama tahtası, köpeğine de çiğneyebileceği oyuncaklar alarak dikkatlerini farklı bir noktaya yönlendirebilirsin.

Eğitim

Doğru eğitimler ile dostuna koltuktan uzak durmasını öğretebilirsin.

Pati dostu kumaşlar ve diğer önlemlerle, evcil dostların ve koltuklarınla keyifli bir yaşam alanı yaratmak işte bu kadar kolay! Normod'un özelleştirilebilir koltukları ile, ihtiyaçlarına ve zevklerine en uygun koltuğu oluşturabilirsin. Tüm koltukları incelemek için buraya tıklayabilir, ayrıntılı bilgi almak için iç mimarlardan oluşan satış ekibimizle iletişime geçebilirsin. İstanbul, İzmir ve Ankara'daki deneyim merkezlerimizin adreslerine ulaşmak için ise buraya tıkla!

Rehber

Favori Ürünleri İncele

Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - KadifeKlem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife - Normod
Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife
İndirimli fiyat 21.840 TL
Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı - NormodKlem Kadife Ekru Koltuk Takımı - Normod
Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı
İndirimli fiyat49.640 TL